Tanrının eşsiz sanatını ve sonsuz kudretini görmek istiyorsan Gök-yüzüne bak..
*Fatih Mehmet Yiğit


Atalarımız Danişmend Oğulları bilge bir aileden gelmektedir. Zira Danışmendlilerin bağlı bulunduğu Oğuzhan-Yıldızhan-Beğdilli boyu (Bilime verdikleri önem nedeniyle Azizler azizi, ulular ulusu anlamına gelmektedir.)
Kurdukları devlete "Danişmendiye" denmesi bundandır. Akılcı düşünceye önem veren bağnazlığa karşı çıkan İmam Maturidi  mezhebinde (Ehli Beyt evladı oldukları ve Mu'tezileye yakın) oldukları için tabii ilimlere büyük önem atfetmişler ve bu ilimlerde isim yapmış bilim ve fikir adamlarını ülkelerine celp etmişler ve onlara medreseler inşa ederek eserler yazmalarına ve fikir üretmelerine vesile olmuşlardır. Astronomi ve tıp bilimi başlıca uğraşları idi. Bu amaçla bir çok şifahane yaptıkları gibi Atalarımız Astronomi (Gök bilimleri eğitimi amacıyla)  Sivasta Gök Medreseyi, Kırşehirde Cacabey Camii olarak bilinen aslında Danişmendliler tarafından yapılan (Cacabey Ahi ve Türkmen isyanını kanlı bir şekilde bastırmış bu medrese o esnada onun askerleri tarafından tahrip edildiğinden daha sonra orayı imar edip camiye çevirmiş kitabesine ismini yazdırdığından medresenin adı Cacabey cami olarak kalmıştır.) Gök Bilimleri Medresesini inşa etmişler,  Buralarda Atalarımız Astronomi başta olmak üzere bir çok eğitim dalında eğitim vererek bilimsel çalışmalarda bulunmuşlardır. Zira Atalarımız akılcı düşünce ve bilimi rehber edinmiş bilimle uğraşmayı Tanrının yeryüzündeki ve Evrendeki tecellilerini keşfetmeyi, insanları aydınlatmayı, insanlara faydalı olmayı ve hizmet etmeyi, hastaları iyileştirmeyi, çalışmayı ve üretmeyi en büyük ibadet saymışlardır.

Danişmend Oğulları'nın Kayseri şehir muhafızı İbnü'l Kemal diye ünlenen İlyas b.Ahmed adlı bir zat Danişmend Oğulları Devleti'nin kurucusu Melik Ahmet Gazi'ye sunduğu "Keşfü'l Akabe" adlı astronomiye dair eserinin önsözünde Melik Ahmet Gazi hakkında:"Pekçok filiozoflar ve faziletli kişiler ve dünyanın dört bir yanından akliyeciler o yüce zata yöneldiler ve her bir sahip oldukları ilimlerini yaymaları ve uygulamaları nisbetinde o hazretin cömertlik denizinden pay almaktalar." demek suretiyle bu gerçeği ifade etmektedir.
(Kaynak: Prof.Dr.Mikail Bayram/Danişmend Oğulları Devleti'nin Bilimsel ve Kültürel Mirası adlı kitabı)

EVRENDEKİ AHENK

Göklerdeki gezegenler, Evrenin (Cosmos'un) ahenginde dans ederek enfes orbital kalıplarda hareket ederler. Anladığımızdan daha fazla matematiksel ve geometrik bir uyum var. Bu yazı fikri Larry Pesavento'nun paylaştığı bir kitaptandır. John Martineau'nun yazdığı ' Küçük Bir Rastlantı Kitabı ' adlı kitap, yörünge kalıplarını ve geometrik ilişkilerinin birkaçını göstermektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DANİŞMENDLİ KARACAKURT TÜRKMENLERİ