DANİŞMENDLİ KARACAKURT TÜRKMENLERİNİN BÜYÜK ATASI, SEYYİD BATTAL GAZİ VE KAYSERİ İLİNDEKİ ANADOLUNUN İLK TÜRK MESCİDLERİNDEN/BATTAL GAZİ AHİ-BEKTAŞİ TEKKESİ
Seyyit Battal Gazi düşmanlara şöyle der:
Biz Kurduz, siz koyunsunuz. Kurt koyundan istediğini kesmez ve kişi kendi nimetini kimseye yedirmez.
Battal Gazi Destanı sayfa :181
Akçağ Yayınları (Dç.Dr. Hasan Köksal)
Battal Gazi; 8. Yüzyılda Anadolu ya akınlar düzenlemiş Malatya başta olmak üzere bir çok ilde yurt tutmuş ve yaptığı akınlarla fetihlerde bulunmuş, 1071'de Malazgirt te Alparslan ile birlikte Anadolunun kapılarını kapanmamak üzere Türklere açan Danişmendli beyliğinin kurucusu Danişmend İbn-i Ali Taylu et Türkmanî'nin dedesi yani büyük Atası Beydilli Türkmenlerinin boy beyidir.
Nitekim Danişmendname de şöyle denmektedir:
Melik Danişmend Gazi Resulun neslidir.
Müslüman kişidir, Türklük onun aslıdır.
(Danişmend Gazi Destanından)
Her ne kadar Battal Gazi ile ilgili Arap olduğu iddiası mevcut ise de soy seceresi Danişmend Gazi esas alındığında onun Türkmen boy beyi olduğunu söylemek mümkündür. Nitekim Battal Gazi Destanı baştan sona Türk Destan motifleri taşır. Battal Gazi Destanının bir çok bölümünde Battal Gazinin erleri Kurda düşman askerleri ise koyuna benzetilerek kurdun koyuna saldırdığı gibi Türklerin düşmanlara saldırdığı anlatılır. Bu anlatım şeklinin Gök-Türk kitabelerinde de aynı tabirlerle ifade edilmesi güçlü bir geleneksel kültürel bağdır.
Battal, bol,geniş, ağır anlamına gelmektedir. Anadolu da Türkmenler arasında gürbüz iri gözü kara çocuklar için bu tabir hala kullanılır. Battal kelimesi Abdal kelimesi ile de ilişkilendirilir. Ak Hunlara Antik Yunan kaynakları Ephthalite , Abdel veya Avdel derken, Ermeniler Aktalitler ve Haital , Persler ve Araplar Haytal veya Hayatila demektedirler. Battal ve Abdal kelimelerinin etimolojik kökeni buraya dayanır. Battal Gaziye Destanda Battal ismini onu düelloda yenemeyen Bizanslı Ahmerin vermesi Battal Gazinin ise Ahmeri yenmesi ve onun İslamı Kabul etmesi nedeniyle Ahmere Battal Gazinin isim olarak Ahmet TURAN ismini vermesi manidardır. Zira TURAN ismi Türkçe kökenli bir kelimedir.
Anadolu da Battal Gazi döneminden arta kalan ve ayakta kalmayı başaran yapı Kayseri ili Battal altı semtinde bulunan Battal Gazi mescidi ve Kırk kızlar Türbesidir. Bahse konu mescid Battal Gazi döneminde kullanıldığı gibi mescidin muhtelif yerlerinde Kayı olarak bilinen Oğuz tamgası ve Beğdilli Boy tamgası ile bir çok Türk Tamgası mevcuttur. Bahse konu mescidin avlusu ise aynı zamanda Anadolu daki ilk Türkmen akıncı şehitlerinin mezarları ile doludur. Bahse konu mescid. Danişmendliler ve Selçuklular döneminde Ahi-Bektaşi tekkesi olarak kullanılmış, Anadolunun manevi fatihi olarak bilinen Kirman Selçuklu Sultanı Turan şahın oğlu Ahi Evrenin kayın pederi Evehaddin Kirmani burada irşad ve tebliğ faaliyetlerinde bulunmuş, gerek Ahi Evren, gerek Hacı Bektaş,Tapduk Emre başta olmak üzere Türkistan ve Horasandan gelen bir çok Türk Bilge Eren Yeseviliğin bir kolu olarak onun rahle-i tedrisinden geçmiş Türk Ahilik teşkilatı burada zuhur bulmuş ve Anadolu'ya yayılmıştır... Bu mescid Ahilerin karargahı olmuş yine rivayetlere göre bu mescitte Evahaddin Kirmaninin kızı Ahi Evrenin Eşi Fatma Ananın kurmuş olduğu Bacıyani Rum (Anadolu Türk Kadınlar) teşkilatı üyesi kadınlar burayı Ahiler ile birlikte savunurken şehit olmuş bu nedenle Türbe Kırk Kızlar türbesi olarak anılmış bu açıdan da bu Türbe ve mezarlık tıpkı Amazonlar gibi Anadolunun ilk Türk kadın savaşçı Şehitlerin mezarlığıdır.
Battalnameler de Battal Gazi, hayatını Anadolunun fethine adamış ailesi yoksulluk yaşasa bile hiç bir zaman ganimetlerden pay almamış bu payları fakir ve yoksula dağıtmıştır.
Seyit Battal Gazi girdiği savaşlarda bir çok yara alsa da Destanda onun kuşattığı bir kalede tutsak tutulan ve Battalgaziye gönlünü kaptıran tekfurun kızının Battal Gaziye pusula ile attığı taş Battal Gaziyi yaralamış ve öldürmüştür.
Tıpkı Aşıkların dizelerinde ki gibi
Düşmanın kılıcı değil dostun bir gülü yaralamıştır onu...
Fatih Mehmet Yiğit
Yorumlar
Yorum Gönder