OĞUZ TÜRKLERİNİN BOZOK BOYUNUN TUNÇ ÇAĞINDAN İTİBAREN YAŞADIĞI ŞEHİR DEVLETİNE AİT YERLEŞKELERDEN BİRİSİ KAZAKİSTAN ASTANA'DA BULUNMAKTADIR:
Ünlü Arkeolog Kemal Akishev, 1997'den beri,Kazakistan'da Nura ve Ishim nehirlerinin kolları boyunca kapsamlı araştırmalar yaptı. K. Akishev'in 1998 yılındaki uzun süreli araştırmasının sonucu, Astana yakınlarındaki Tunç çağına ait antik yerleşimin keşfi oldu. Antik yerleşimin kalıntıları aslında modern başkentten beş kilometre uzaklıktaki Buzukty Gölü'nün doğu kıyısında bulundu.
XI-XIII yüzyıllarda dünya kültürüne birçok yenilik getiren Kıpçaklar, modern Astana çevresinde bir dizi şehir kurdular. Ticaret yollarının kesişme noktasında bulunan Orta Çağ kasabası Bozok ve Nura nehri üzerindeki Bytygay şehri bunlar arasındaydı.
Bozok, yapısı itibariyle eşsiz bir ortaçağ şehridir. Üç bölümden oluşmaktadır. Bir hendek ve sur ile çevrili bloklar orta kısımda yer almaktadır. Konut ve sanayi binaları kuzey kesiminde yer alır ve şehrin güney kesiminde bir nekropol yer alır. En beklenmedik arkeolojik buluntular sulama tesislerinin parçalarıydı.
Ortaçağ kentinin sakinleri tarafından inşa edilen sulama sistemi, sulama hendekleri de keşfedildi. Bilimde son zamanlara kadar göçebelerin sabit bir yaşam alanı olmadığına ve bozkır boyunca sürekli hareket ettiğine inanılıyordu, ortaçağ kasabası Bozok'un gelişmiş sulama sistemiyle keşfedilmesi büyük önem taşıyordu. Ortaçağ'da Kıpçaklar'ın siyasi arenaya girdiği dönemde şehirler ve yerleşim yerleri vardı. Bozok yerleşimi, ya da ilk adıyla Buzok (Buzuk), günümüze ancak Yeşil Nehri'nin sol sahil vadisinin bataklıkları arasında yer alması nedeniyle ayakta kalmıştı. Başlangıçta, Kemal Akishev yerleşime Ak Zhol adını vermek istedi - Parlak Ak Yol. Daha sonra göl adına korunan Türk-Oğuz tarihi ile ilgili yazılı kaynaklarda Buzukty ismini buldu, Buzuk'taki eserini yeniden adlandırdı. Kazakistan Cumhurbaşkanı N.S.Nazarbayev ve K. Akishev, bölgenin ismine konulan anlamın tartışılması sürecinde, arkeolojik bir fenomen için Bozok isminin tercihen kabul edilebilir bir isim olacağı sonucuna vardılar.
https://e-history.kz/en/news/show/6926/
Yorumlar
Yorum Gönder